בין אם אתם מעלים פוסט לרשת חברתית, כותבים בלוג, בונים אתר, או מפרסמים מודעה, תמונות הן חלק מרכזי וחשוב בתוכן שאתם מייצרים. ברשת קיימים מאגרים רבים של תמונות להורדה, חלקם בתשלום וחלקם אתרים של תמונות חינמיות. אבל בחירת תמונה נכונה היא אתגר גדול מאד, לא רק בגלל הצורך להתאים אותה למסר שאתם רוצים להעביר, או לשפה הגרפית שלכם אלא גם, בגלל זכויות היוצרים שלהן.
זכויות יוצרים על תמונות, ועל יצירות בכלל – כמו סרטוני וידאו, מוזיקה ואפילו טקסטים – הן עניין מורכב שחשוב להכיר לפני שניגשים להוריד כל תמונה שהיא, מכל מאגר תמונות שהוא ובמיוחד, מאתרי תמונות חינמיים.
זכויות יוצרים על תמונות להורדה
חשוב לדעת, כל יצירה מקורית שאתם מעלים לרשת – תמונה או סרטון שצילמתם, קטע מוזיקה שהלחנתם וכד' – מוגן בזכויות יוצרים. המשמעות העיקרית של זכות יוצרים היא שאסור לאיש לעשות שימוש ביצירה שלכם, מבלי לבקש את רשותכם. בתוך כך כלול גם האיסור לערוך, לעבד או להשתמש רק בחלק מאותה יצירה.
בתחילת דרכו, היה האינטרנט בעיקר פלטפורמה טקסטואלית, אך ככל שהשתפרו יכולות הרשת, כך הפך המרחב הדיגיטלי לחווייתי יותר ו-וויזואלי יותר. השימוש בגרפיקה מרשימה, תמונות מושכות עין, ובהמשך גם וידאו וסאונד, הלך ותפס מקום יותר ויותר מרכזי, עד שכיום האמצעים הגרפיים והוויזואליים, תופסים את מרכז התוכן על חשבון הטקסטים המסורתיים.
אלא שככלל שגדל הביקוש לשימוש באמצעים ויזואליים, כך גם עלה הצורך לעשות סדר בנושא זכויות השימוש ביצירות מקוריות. במקביל לתהפוכות הרבות של הרשת והניסיון לעשות מעט סדר בג'ונגל המידע והשימושים בו, הושם דגש גדול על זכויות השימוש בתמונות, וידאו וסאונד.
זכויות יוצרים, אינם מסתכמות בתשלום על היצירה. זהו עולם מורכב של רישיונות והתרים מסוגים שונים. החל מ דרישה להוספת קרדיט ליוצר או למקור התמונה, דרך היתרים לשימוש לצורך צרכים מסוימים (למשל, אתר מסחרי לעומת אתר ללא כוונת רווח) אפשרויות עיבוד התמונה ועוד.
תמונות חינמיות וזכויות יוצרים
מי שאינו בקיא בעולם זה של זכויות יוצרים, עלול להתפתות להוריד תמונות חינמיות בלי לבדוק את מגבלות השימוש בהן. בעיקר נפוצה תופעה של חיפוש והורדת תמונות מגוגל.
חשוב לדעת שכיום ישנם כלים רבים אשר תפקידם לאתר הפרה של זכויות יוצרים ברשת. זוהי תעשייה בפני עצמה אשר הולכת ומשתכללת עם הזמן וגם הרגולציה-כלומר, החוק-עומדת לימינם של בעלי הזכויות על היצירה. מי שנתפס בהפרה כזו צפוי לעמוד לתביעה משפטית שבסופה ידרש לשלם החל מכמה אלפי שקלים, במקרה הטוב, ועד עשרות ומאות אלפי שקלים, במקרים פחות טובים. כל זאת, מבלי שבעל הזכויות ידרש להוכיח פגיעה כלשהי בו או בקניין שלו (כלומר, ביצירה).
לכן, לפני כל הורדה של תמונה, עליכם לוודא קודם כל, מה הן זכויות היוצרים שלה ומה תנאי השימוש בה. בגוגל למשל, ניתן לסנן בחיפוש תמונות שאינן מוגנות בזכויות יוצרים, אך לא תמיד ברור האם נדרש להוסיף קרדיט לצלם ולמקור ממנו הורדתם את התמונה החינמית. אגב, גם מיקומו של הקרדיט ביחס למיקום התמונה הוא נושא שיש לבדוק – ישנם מי שיסתפקו במתן קרדיט בעמוד נפרד באתר וישנם מקרים שנדרש להצמיד את הקרדיט לתמונה עצמה.
אתרי תמונות להורדה
עם התגברות השימוש בתמונות ואימג'ים, היה זה רק עניין של זמן עד שהתפתחו 'מאגרי תמונות', חלקם אתרים המוכרים תמונות בתשלום וחלקם, אתרי תמונות חינמיים. אתרים אלו, כשמם כן הם, מאגרים עצומים של מיליוני תמונות, ויזואליים גרפיים (וקטורים, אילוסטרציות וכד') ואפילו סרטוני וידאו קצרים, אשר באמצעותם ניתן לאתר את האלמנט הגרפי הדרוש לכם על פי הגדרות החיפוש הניתנות להתאמה מרובה – תלוי בסוג המאגר.
לדוגמה, תוכלו לחפש תמונה לפי מילת חיפוש המשויכת לה (למשל: כלב, פגישה, חלל, חוץ וכד') לפי כיוון התמונה (אנכי, אופקי) סוג התמונה (image, illustration וכד') גודל התמונה והפורמט שלה (jpeg, png) ואפילו, הצבע הדומיננטי שלה. בנוסף, תוכלו להגדיר בחלק מאתרי התמונות, גם סינון לפי הרשאות שימוש ועלויות רכישה.
על פי רוב – וחשוב להדגיש, על פי רוב בלבד – רכישת התמונה משחררת אותה ממגבלת השימוש בה, או הצורך בהוספת קרדיט ליוצר ולמקור (שוב נחזור ונדגיש, כי יש לוודא בדיוק את תנאים השימוש בתמונה, גם כאשר אתם משלמים עליה).
אתרי תמונות חינמיים
כאמור, ישנם מאגרי תמונות בתשלום ולצדם, אתרי תמונות חינמיים (בסוף המאמר, תמצאו רשימה של מאגרי תמונות בתשלום ובחינם מהם תוכלו לבחור). אתרי התמונות בתשלום, הם אתרים בהם תוכלו לרכוש תמונות איכותיות באופן מסודר ובטוח וגם, מתוך מבחר רחב יותר של אפשרויות. אך אתרים אלו דורשים, על פי רוב, רכישת מנוי חודשי, או שנתי, או רכישה של בנק תמונות אשר לא תמיד עונה על הצורך של מי שנזקק לתמונה בודד פה ושם. כלומר, הם בעיקר עונים על הצורך של גרפיקאים ומעצבות אשר עושים שימוש תדיר בתמונות.
מחיר התמונות תלוי בסוג התמונה וסוג המאגר ובסוג החבילה שתרכשו. מחירה של תמונה בודדת יכול לנוע בין כמה דולרים ועד למאות דולרים.
במקביל לאתרים אלו, התפתחו כאמור גם אתרי תמונות חינמיים. חלק מאתרים אלו הם סוג של 'אתרי בת' של האתרים בתשלום, אשר נועדו לספק מגוון תמונות חינמיות להורדה, אך במיוחד כדי למשוך את המשתמשים לאתר בתשלום שם המבחר רב יותר והתמונות איכותיות יותר.
אתר כזה לדוגמה הוא pixabay.com אשר הינו אתר בת של מאגר shutterstock.com והמתחרים הגדולים שלהם: unsplash.com החינמי, istock.com בתשלום ומאגר הפרימיום gettyimage.com בו תוכלו לרכוש תמונות במחירים של 100 דולר ומעלה.
תמונות חינמיות ללא זכויות יוצרים
בעוד ש-unsplash ו-pixabay הם אתרים השייכים לתאגידים של אתרי תמונות עצומים, ישנם גם אתרי תמונות חינמיים להורדה אשר הוקמו על ידי אנשים פרטיים, או חברות עצמאיות. חיפוש קצר בגוגל של אתרים להורדת תמונות יניב רשימה ארוכה של אתרים כאלו. המשמעות של האתרים האלה אדירה, בין אם אתם משרד פרסום או פרילנסר המנהל דפים עסקיים ואתרי לקוחות שונים, המגוון האדיר שיש באתרים האלה הוא כמעט אינסופי ואם תרגישו מוגבלים בתמונות המוצגות, תמיד תוכלו לשדרג לגרסה המלאה ולקבלה עוד אופציות רבות. מעבר לחיסכון זמן וכסף, האתרים הללו נותנים לך פתרונות לכל הזירות הדיגיטליות, פרסום בפייסבוק, קידום אינסטגרם, תכנים לאתרים ועוד.
אולם פה טמון המוקש הגדול והוא כאמור, נושא זכויות היוצרים. כמו כל דבר ברשת, גם בתחום זה ישנם מי שמעלים את היצירות שלהם למען טובת הכלל ומאפשרים שימוש חופשי בהן לכל דורש. אך כאמור, במקרים רבים מוגנת התמונה ברמה מסוימת של זכויות יוצרים.
לכן, כאשר אתם מחפשים תמונות חינמיות ללא זכויות יוצרים, מומלץ ביותר לחפש אותם במאגרים מוכרים יותר ובכל מקרה, לקרוא טוב את זכויות השימוש ביצירה לפני שאתם מורידים אותן ועושים בהם שימוש כלשה.
טיפים לטיפול בתמונות לאחר הורדה
אז צלחתם בבטחה את נושא זכויות היוצרים ומצאתם את התמונה המושלמת עבורכם. עכשיו רק נשאר לדאוג שהיא גם תהיה מותאמת לפלטפורמה שבה אתם מתכננים להטמיע אותה. כמו שכבר הזכרנו, אותן התמונות יכולות לשרת אתכם לאתר האינטרנט שלכם, קאבר לפייסבוק, פוסט בפייסבוק, סטורי באינסטגרם, מודעה ממומנת, עריכות וידאו בתוכנות כמו קמטסיה, אפטר אפקט, פרימייר או כל שימוש אחר שתבחר.
לכל אחד משימושים אלו, יש גודל שמותאם לו. אין דין תמונת קאבר בפייסבוק כדין תמונה בפוסט. על מנת שנוכל לקבל את התוצאות הטובות ביותר – בלי חיתוך או עיוות של התמונה – רצוי להתאים את גודל התמונה בדיוק לדרישות של המיקום הספציפי.
את המידות המתאימות ניתן למצוא בקלות באינטרנט ואת התמונה שהורדתם ניתן לערוך בכל תוכנת לעריכת תמונות פשוטה וישנם גם אתרים און-ליין שמספקים לכם שרות של חיתוך והתאמה.
משקל התמונה – השפעה ישירה על מהירות האתר
מעבר לגודל הפיזי של התמונה (שעל פי רוב נמדד בפיקסלים) ישנו את עניין המשקל שלה – כמה זיכרון היא תופסת. המשקל נמדד בבייט ומתחיל מקילובייט (KB) ובמקרים מסוימים יכול גם להגיע מגהבייט (MB) – מובן ששום תמונה לא תגיע למשקל של טרה-בייט.
לכל אתר, או רשת חברתית, קיימת מגבלה של גודל התמונה, מאחר שאחסון התמונה בשרת תופס מקום. בד"כ המגבלה תהיה עד 2MB (מגה-בייט) שזה גודל עצום לתמונה (אבל קטן לסרטון וידאו). כל עוד לא עברתם את הרף המקסימלי, משקל התמונה לא כל כך אמור לעניין אתכם כאשר אתם מעלים אותה לרשת חברתית או אתר שלא ברשותכם.
כאשר מדובר באתר שלכם, כאן הופך משקל התמונה לקריטי ויכול להשפיע על מהירות טעינת האתר, חווית המשתמש והקידום במנועי החיפוש.
כלל, תמונה הממוקמת בתוך עמוד כחלק מדף תוכן, בעיקר תמונת אווירה, לא צריכה לעבור את ה-100kb, במיוחד אם האתר שלכם משופע בתמונות. תמונות גדולות כמו בבאנר ראשי, יכולות להגיע ל-400kb כדי לשמור על האיכות שלהן, אבל רצוי מאד לא לחרוג מכך.
תמונות חינמיות זה טוב אך חשוב לשמור על גודל ואיכות התמונה
Dpi – מייצג את הדחיסות של הפיקסלים על שטח נתון (של איניץ') זהו נתון פחות מוכר ושווה מאד לעשות איתו הכרות. רוב התמונות שתורידו, במיוחד הגדולות יהיו בעלות 300dpi דחיסות זו הכרחית לדפוס, אך בדיגיטל ניתן בהחלט להסתפק ב-72dpi מבלי לחשוש מפגיעה באיכות. התוצאה שתקבלו היא חסכון עצום במשקל התמונה.
Png/jpeg – שני הפורמטים הפופולאריים ביותר לשמירת תמונות. Png הוא פורמט המאפשר לשמור תמונה "שקופה" המאפשר שימוש באובייקט עצמו ללא הרקע שלו. זה שימוש מצויין ללוגו למשל אשר לרוב נרצה שהרקע מאחוריו יהיה הרקע של האתר ולא מרובע לבן. אבל, פורמט זה מכביד משמעותית על משקל התמונה ולא תמיד נדרש. שימו לב להמיר את הפורמט ל-jpeg ושוב תראו הפחתה משמעותית במשקל, מבלי לפגוע באיכות.
כמו כן, משרד פרסום שיש ברשותו תוכנות מקיפות יותר ומתפעל פעולות כאלה בתוכנות אשר לוקחות תשלום שנתי גבוה, הן לכיווץ תמונות והן לעריכות וידאו מסוגים שונים, יעשה את העבודה במהירות המירבית ובאופן המקצועי ביותר. מנגד, את הפעולות הללו ניתן לבצע בתוכנות עריכה יחסית מתקדמות גם באופן עצמאי ובעזרת אותם כלים חינמיים הקיימים ברשת, תלוי לאיזה רמת תצוגה תרצו להגיע. האם זה שווה את ההתעסקות? זו שאלה רחבה והתשובה אליה תלויה בגורמים רבים כמו גודל העסק, מספר העובדים, יעדים שנתיים ועוד.
עכשיו הזמן לחפש את התמונה המנצחת שתעביר את המסר שלכם באופן הכי עוצמתי שאפשר – כי במיוחד ברשת, תמונה אחת שווה אפילו יותר מ- 1000 מילים.