מדריך צ'אט בוט למתחילים – צ'ט בוט בפייסבוק ובאינסטגרם

צ'אט בוט

צ'אט בוט

שימוש בצ'אט בוט הוא אחד התחומים הכי הכי חמים היום בעולם השיווק והאוטומציה, את זה אתם בטח יודעים. אז למה לבנות צ'אט בוט זה כל כך באופנה עכשיו, מה זה בכלל בוט? למה משתמשים בהם? כמה זה עולה? ואיך תוכלו כבר היום להתחיל ליצור קשר בצורה אוטומטית עם המבקרים בפלטפורמות שלכם ברשת, הכל במדריך שכתבתי, אבל רגע לפני זה..

 מה זה בוט?

Bot = אפליקציה שמתוכנתת לעשות מטלות ספציפיות. בנוסף, הבוט הוא אוטומטי. מה שאומר שזה יכול להתחיל לפעול ולעבוד ללא התערבות אדם. בדרך כלל (כמו שתגלו בהמשך המדריך) משתמשים בבוטים בשביל להחליף או לחקות התנהגות אנושית וכדי להפוך תהליכי שירות ומכירה שהיו בעבר מנוהלים בידי בני אדם לתהליכים אוטומטיים לחלוטין.

בהקשר הזה תוכלו לקרוא על השינוי שעובר עולם ה-SEO בהקשר הזה במאמר מצוין שכתב דניאל זריהן באתר שלי.

אז מה זה צ'אט בוט?

זו בעצם אפליקציה שמתוכנתת לבצע פקודה של שיחה אוטומטית בין כמה גורמים בדרכים שונות.

איך אפשר בלי קצת היסטוריה. הצ'אט בוט הראשון שאי פעם נוצר, פותח על ידי מדען גרמני ממוצא יהודי מאוניסברסיטת MIT,  בשם ג'וזף וויזנבאום בשנת 1966. הוא פיתח מדמה (סימולטור) בשם "אליזה" (ELIZA) שניסה לחקות שיחה אנושית.

איך בדיוק הוא עשה את זה?

המחקר דימה שיחה בין צאט בוט, בתפקיד פסיכותראפיסט (הוכנס לו תסריט עם שאלות שבדרך כלל פסיכותראפיסטים שואלים),לבין נחקר שלא מודע לכך שהוא מדבר עם מחשב ולא עם פסיכותראפיסט אמיתי..

כל זאת בשביל לראות האם הבוט יצליח להגיב נכון ובכך, לגרום לנחקר לדבר איתו ולחשוף בפניו פרטים אישיים על חייו.

 סוגי צ'אט בוטים

ישנם שני סוגי בוטים של שיחה בעולם:

1.      צ'אט בוט בעל סט חוקים מוגדר מראש

בוט שפועל לפי חוקים ברורים, ושמוגדרים מראש על ידי המפתחים. בכל שלב באינטרקציה בין האדם למכונה, המשתמש ייצטרך לבחור בין אופציות ספציפיות בשביל להחליט על הצעד הבא בשיחה. 

לדוגמא: צילום מסך של צ'טבוט לפייסבוק שבניתי (באמצעות צ'טפיול) בעמוד הפייסבוק העסקי שלי.

צ'אט בוט בפייסבוק

בדוגמא הזו אפשר לראות שבניתי תהליך עבודה די פשוט שבו כל משתמש שמגיב לפוסט הגרלה מסוים מקבל הודעה אוטומטית, במידה והוא מבצע את הפעולה הנדרשת שהיא להגיב עם המילה מדריך, הוא נרשם לסדרת הדרכות אוטומטיות שנשלחו באופן אוטומטי באמצעות המסנג'ר של פייסבוק.

הערה חשובה:

הבוט הזה יכול להתחיל לעבוד אך ורק אם המשתמש משתף פעולה בצעד הראשון ומקליד את המילה מדריך. זה חלק מהכללים החדשים של פייסבוק שנועדו למנוע ספאם בפלטפורמת מסנג'ר.

יתרונות וחסרונות של Rule Based Chatbot

יתרונותחסרונות
מהיר ולא מצריך הרבה משאביםתסריטי שיחה מסובכים ידרשו עבודת פיתוח מורכבת
נוח ופשוט להבנת המשתמשיםאין למידה משמעותית של המערכת באופן עצמאי
מערכת סגורה (בטוחה יותר)יחסית מעט אופציות

2.      צאט בוט עם בינה מלאכותית (AI).

בוט יותר אינטרקטיבי ואישי מאשר זה שבסעיף הקודם והוא מתקשר עם המשתמש כאילו היה אדם אמיתי.

מה שאומר שיש לו את היכולת לאסוף נתונים על מי שמדבר איתו ובעקבות זאת להבין יותר דברים על בן שיחו כמו:

  • קונטקסט
  • המיקום הגיאוגרפי שלו
  • תחומי עניין
  • גיל, שפה ועוד…

בוט מהסוג הזה מסוגל לספק למשתמש בדיוק את מה שהוא מחפש ברגע זה.(דוגמא: מי שמבצע חיפוש קולי בטלפון שלו.. נדבר על כך בהרחבה בהמשך)

יתרונות וחסרונות של AI Chat Bot ?

יתרונותחסרונות
מבין קונסטקסט, דימויים מתוחכמים, סלנגים ועוד צורות דיבור..מערכת יותר פתוחה. זאת אומרת שיש יותר סיכוי לפירצות אבטחה..
בוט שלומד את התנהגות המשתמשים ותמיד משפר את עצמו   אוסף ומנתח לאורך זמן הרבה מאוד נתונים, מבוסס NLPמצריך הרבה תחזוק ומשאבים (כח אדם, מקום איחסון, כסף) בשביל להפעיל אותו לאורך זמן.

 מה זה NLP?

לא, אני לא מתכוון לשיטת הקואצ'ינג המפורסמת.

NLP זה גם תת – ז'אנר בתחום של האינטיליגנציה המלאכותית, ומבטאים ראשי תיבות ל- Natural language Processing, שבעברית זה "עיבוד שפה טבעית".

מה שהמערכת הזאת עושה בגדול, זה לא רק להבין מה הן המילים המדוייקות שכל אדם שמגיע למגע איתה אומר, אלא גם להבין את היחס ביניהן (קונטקסט, דימויים וכו').

קחו לדוגמא אדם שמקליד משפט במחשב כמו "ורד הביאה לי מתנה יפה".

באמצעות השיטה הזאת המחשב יבין שמישהי בשם ורד הביאה לי מתנה .. לא הפרח.  

או

את ההבדלים בין המשפטים  "רואים את כל צבעי הקשת" ו- "הקשת ירה את החץ" במקרה זה יבין המחשב שאותם האותיות (ק.ש.ת) מרכיבות שתי מילים עם משמעויות שונות.

צאט בוטים נפוצים בעולם

ישנו מגוון רחב של שימושים לצ'טבוטים בעולם האוטומציה והדיגיטל כמו מתן שירות לקוחות אוטומטי מחוץ לשעות הפעילות, סיוע בלכידת לידים במסגרת ניהול קמפיינים בפייסבוק שעוברים ישירות למסנג'ר ועוד.

אנחנו נתעכב על כמה מן השימושים היותר נפוצים לצ'אט בוטים מסוג אלה.. מה גם שאני מניח שזאת חלק מהסיבה שאתם קוראים את המאמר הזה עכשיו:  

צ'ט בוט לפייסבוק מסנג'ר

מסנג'ר זהו יישומון חינמי של שליחת וקבלת ההודעות של חברת פייסבוק. משתמשים בו בעיקר בשביל להתכתב, לשתף תוכן (תמונות,סרטונים,קישורים וכו') או לפרסם מוצרים\שירותים. מסנג'ר מסוכרנת עם האפליקצייה של פייסבוק אך עובדת בנפרד ממנה.

מסנג'ר במקור נועדה לחיבור בין משתמשים, שליחת הודעות, שיחות פרטיות ואפילו בחודשים האחרנים ניתן גם לנהל שיחות קבוצתיות, שיחות וידאו ועוד.

אבל מה שבאמת מעניין זה כל עולם האוטומציה והצ'טבוטים שמתחבר לעמודים העסקיים בפייסבוק. שם יכולים עסקים להקים צ'טבוט אוטומטי שעונה לגולשים, מושך לידים ופרטים אישיים ועוד מגוון אפשרויות מעולות לעסקים.

איך בונים צ'טבוט בפייסבוק לעסקים?

כאן יש מגוון אופציות ופלטפורמות לבנייה של צ'טבוט לעמודים עסקיים בפייסבוק. שני הממשקים עליהם אני ממליץ הם מאניצ'ט וצ'טפיול.

בשני הממשקים הללו ניתן לבנות צ'טבוט לניהול שיחות עם לקוחות שפונים אלינו בעמוד הפייסבוק ולתת להם מגוון תשובות לפי תסריט השיחה שבנינו.

שני הממשקים מעולים לעבודה כאשר צ'טפיול לדעתי הוא הרבה יותר פשוט ונועד לאנשים עם הבנה טכנית בסיסית שיוכלו לבנות צ'טבוט די בקלות. מגוון האפשרויות בצ'טפיול קטן יותר לעומת מאניצ'ט אבל כפי שכתבתי זה עשוי להספיק לעסקים קטנים ללא ידע טכני רב.

מאניצ'ט היא האופציה שכיום מועדפת עליי יותר כאשר יש בה אינספור אפשרויות ללכידת לידים, מענה לשאלות גולשים, הפניות לאתר וחיבורים עם ממשקי צד שלישי ועוד.

צ'אט בוט בוואטצאפ

מה זה?

בשנת 2014 פייסבוק רכשה את וואטצאפ בעסקת ענק של 19 מיליארד דולר.

באותה תקופה, כמעט אף אחד בתעשייה לא הבין את המהלך הזה.. כי כבר הייתה רשת החברתית אפליקצייה שעושה פחות או יותר את אותו הדבר..

היום אותם אנשים שפקפו, מבינים היטב למה מארק צוקרברג קנה את וואטצאפ.

הוא הבין שהוא חייב להשתלט על עוד אפליקצייה של שליחת וקבלת הודעות שלא מתבססת כל כך הרבה על פייסבוק.. בשונה ממסנג'ר.

וזה עבד  מעולה.. אני לא מכיר עסק או אדם אחד בישראל שאין לו ווטסאפ.. לכולם יש, והסיבה לכך, כי היא ממש נוחה לשימוש ומאוד ורסטילית.

היום בניגוד לעבר, אפשר לראות סרטונים בתוך האפליקצייה (פותח מסך קטן).. במסנג'ר לא, אפשר להקליט קבצי קול מאוד ארוכים.. ובשנייה לא.

עכשיו, תחשבו אם הייתם עושים את כל זה דרך הפייסבוק…  לדעתי זה היה עובד פחות טוב.

היתרון העיקרי שיש למסנג'ר (ויש רבים שמחשיבים זאת גם כחיסרון) זה שהיא אוספת ומנתחת הרבה יותר מידע על המשתמשים בה.

מה שאומר מן הצד השני, שזה יכול להוות גם כיתרון עבור WhatsApp כי היא הרבה יותר מאובטחת..

איך מתחילים?

מורידים את האפליקצייה למחשב, נייד או טאבלט מ- Google Play או מהאפ – סטור

כמה עולה?

חינם

פיצ'רים מרכזיים:

  • יכולת להקליט קול ללא הגבלה.
  • אפשרות לשתף תוכן (תמונות, טקסט, קול ותמונות) בגדלי קבצים ואורכים שונים.
  • אפשרות לעשות שיחות קול ווידאו ללא הגבלת זמן.
  • מערכת אבטחה והצפנה טובה.

איסטגרם צ'אט (Direct)

מה זה?

ב 12 לדצמבר 2013, הרשת החברתית הפופלארית, השייכת גם היא לחברת פייסבוק העולמית.. הוסיפה את האפשרות לעשות שיחות בצ'אטים פרטיים לעד 15 אנשים במקביל.

משתמשים שעוקבים זה אחר זה יכולים מאז לשלוח הודעות טקסט, תמונות, סרטונים או קול ללא בעיה אחד לשני. בניגוד, ללפני כן, שהם יכלו לעשות בפלטפורמה זאת רק לייק ל.. או לשתף תוכן בפומבי.

בשנת 2015 פיצ'ר זה עבר עדכון מאוד גדול שלאחריו יכלו המשתמשים לשתף בנוסף לעיל את המיקום שלהם, לתייג קבוצות, דפים או פרופילים באינסטגרם דרך ה Direct.

העדכון בנובמבר 2016, נתן למשתמשים להעלים את ההודעות שהם שלחו לאחר שנקראו על ידי הצד השני .. וב –  2017 לשלוח לינקים (קישורים יוצאים) אל אתרים דרכה. 

פיצ'רים מרכזיים:

  • נותנת לשלוח ולקבל לינקים, קבצי תמונות, וידאו או קול ללא הגבלה
  • מעלימה את ההודעות שלכם לאחר שנקראו.
  • אבל, לא מוחקת אותם מן המערכת – מתבצעת איזה שהיא פעולה לאגירת המידע הזה בין אם בשביל למידת השפה של האלגוריתם, לבין אם בשביל שיפור השירות או התאמת פרסומות אישיות.
  • אפשרות לשיתוף תגיות, דפים, קבוצות או פרופילים.

בהקשר הזה כיום אם אתם עושים פרסום באינסטגרם יש לכם אפשרות לעשות קמפיין ייעודי ליצרת הודעות נכנסות לחשבון האינסטגרם שלכם במטרה לייצר מעורבות ואינטרקציה עם הקהל באמצעות אינסטגרם דיירקט.

אוקיי .. איך מתחילים?

מורידים אותה לכל מכשיר שנמצא ברשותכם באנדרואיד ול – IOS

כמה עולה?

חינם לשימוש

צ'אט בוטים מבוססי קול

יש סיבה טובה לזה שאני מקדיש חלק נרחב מהמאמר הזה לאפליקציות של קול (Voice) , ולבוטים שלהן. ובעיקר אל כל מה שקשור בין זה לחיפוש (Search).

אז מה צ'ט בוט של קול עושה?

הם בוטים שמופעלים ברגע שהם שומעים פקודה לעשות משהו.

לדוגמא: כל מי שיש לו אייפון ואי פעם אמר את המשפט "סירי, התקשרי לאמא".

במקרה זה,  הבוט של אפל הבין שפונים אליו (או אליה תלוי איך אתם רוצים לחשוב על זה) כאשר נאמרה המילה "סירי" ואז קיבל\ה את הפקודה לבצע.. "התקשרי לאמא".

בנוסף הבוטים מתוכנתים להשיב אל כל פקודה שמופנית אליהם.. ומכאן אתם יכולים להבין שאלו צ'אט – בוטים מבוססי NLP, מכיוון שהפקודות שאנחנו (הבני האדם) נותנים להם כל הזמן משתנות..

מה שמביא אותי אל..

העתיד של.. Voice Chatbots

כמו בהתפתחות של כל טכנולוגיה, ככל שנבצע יותר פעולות באמצעות צ'אט בוטים מבוססי קול כך יהיו להם יותר מאגרי מידע בשביל להבין מה היא הפעולה שאנחנו רוצים לעשות.

וזה יכול להיות מלהתקשר לאמא , להזמין פיצה, לשמוע את עדכון החדשות האחרון או לבדוק תוצאות ממשחקי ליגת האלופות שהתקיימו לאחרונה.

לא רחוק היום בו אנחנו נקום בבוקר, נגיד "בוקר טוב"  לגוגל הום, אלקסה או לכל מכשיר דומה אחר..

ונמשיך ב "תשמיע לי בבקשה את חדשות השעה האחרונה של גל"צ".

ואז הבוט הקולי שלנו יילך למאגר באינטרנט (בין אם התוכן הזה נמצא במנוע החיפוש או ברשתות החברתיות) וישמיע את הקובץ המבוקש.  

בנוסף, תוכלו לתת פקודות לטלפון שלכם כך שיפעיל את מכונת הקפה.

הבהרה חשובה:

עבור שני הדוגמאות המופיעות הנ"ל הטכנולוגיה קיימת כבר. יש פקודה קולית (בוט) שמשמיעה קבצים, ויש גם כזאת שמרתיחה את המים בבוקר או מכינה קפה.

ההבדל היא בכמות האנשים והביטויים בהן פקודות קוליות אלה מתבצעות.. כאלה אין מספיק.

ובגלל זה מאגר המידע שקיים, הוא לא מספיק מפותח.. בטח ובטח בעברית. דבר שמוביל לזה שגם רמת ההבנה של בוטים אלו את הפקודות שלנו היא לא מספיק גדולה..

אבל העולם הולך לשם… וככל שעובר הזמן, יותר ויותר אנשים ישתמשו בהם, מה שיוביל גם ליותר יצירת תוכן קולי ובהמשך גם להבנה יותר גדולה של המערכות האלה את השפה בה מתבקשת הפקודה.

(ראו לדוגמא: זה ששיווק באמצעות פודקאסט, תכנית רדיו אינטרנטית, מתפוצץ היום בעולם.)  

4 סוגי צ'אט בוט קוליים הכי פופולאריים :

אמאזון אקו ואלקסה

"אקו" הוא שם המותג לסדרת הרמקולים של חברת אמאזון בהם מוטמעת העוזרת הוירטואלית, אלקסה.

באמצעות הבוטים של "אלקסה" תוכלו להקליט ולשלוח קבצי קול, לשמוע מוזיקה, לעשות רשימת קניות, להפעיל שעון מעורר, לבדוק מזג אוויר או מה קבוצת הכדורגל שלכם עשתה בשבת.

בנוסף, עוזרת וירטואלית זאת גם מוטמעת בכל מכשירי חברת "אפל" האחרים כגון האייפון, אייפד וכו'.

אבל לצערנו, עדיין לא נתמכת בשפה העברית.

גוגל אסיסטנט ו-  Home

הסייען של גוגל עלה לאוויר במאי 2016 והוא צ'ט – בוט של עוזר וירטואלי מבית חברת הענק, שנתמך גם על ידי מערכת ההפעלה שלהם, האנדרואיד.. וגם על ידי מערכות הפעלה אחרות כגון ה-  IOS של חברת אפל.   

משתמשים בה באמצעות מתן פקודות עם הקול האישי שלכם, או דרך הקלדת הפעולה הרצויה באפליקצייה בטלפון או כל מכשיר תומך אחר.

זאת אומרת, שתוכלו להעזר בו לביצע חיפוש או קניות באינטרט, לקבוע פגישות בקלנדר, לשנות הגדרות מכשיר, לשלוח כסף ועוד.. לא נתמכת בשפה העברית.

מה זה גוגל הום?

אלו סדרת מוצרי הרמקולים החכמים של גוגל והם נולדו בשביל להתחרות ישירות באלה של אמאזון.

ה – Google Home יכול גם לנגן מוזיקה, אבל מטרתו העיקרית הייתה בשביל לתמוך בגוגל אסיסטנט.

בדומה לזה של אמאזון, הגוגל הום תמיד מאזין לסביבתו.. ז"א לנו, הצרכנים שלו. אבל הוא לא מקליט את מה שאנחנו אומרים או הפקודות שאנחנו נותנים לו (לפחות זה מה שהם מצהירים), ומופעל באמצעות פקודה פשוטה של "היי גוגל" או "אוקיי גוגל".

אפל, Siri ו – Home Pod

היא העוזרת הוירטואלית של חברת Apple ונותנת למשתמשים בה לבצע חיפוש באינטרנט, יצירת קשר עם חברים או משפחה, להזמין אוכל, לתאם פגישות ועוד..

הושקה בפברואר של שנת 2010, כאפליקציה עבור מערכת ההפעלהIOS ,  ושנרכשה כחודשיים אחר כך על ידי אפל .

סירי עובדת על מגוון רחב של מוצרים של החברה כגון ה I Pad, כל סוגי האייפונים, אפל TV וכו'.. אך גם היא לא נתמכת על ידי השפה העברית.

ההום – פוד הם סדרת רמקולים חכמים שלהם, שהוכנסו לשוק ב 5 ביוני 2017. והם תוכננו במקור בשביל ללוות מכשירים אחרים של אפל כגון האייפון או מחשב המק (לדוגמא תוכלו להפעיל באייפון שלכם מוזיקה והיא תתנגן ברמקולים החכמים) וגם בשביל להתחרות במוצרים של גוגל ואמאזון. כרגע הם תופסים כ 4.1 אחוז מנתח המכירות של השוק של הרמקולים החכמים…

 מייקרוסופט, קורטנה

היא סייעת הוירטואלית של חברת Microsoft אשר משתמשת בניגוד למתחרות שלה במנוע החיפוש בינג בשביל לבצע פעולות כמו: ליצור תזכורות ולענות על שאלות או רצונות אחרים של המשתמשים. צ'אט בוט זה נתמך על ידי כל מוצרי ומערכות ההפעלה של מייקרוסופט (כגון: ווינדוס ומכשירי הסמארטפונים או המחשבים שלהם, Note Books).

בנוסף, היא גם נתמכת על ידי מערכות הפעלה אחרות כגון אנדרואיד אבל כמו מתחרותיה עדיין לא נתמכת על ידי השפה העברית.

פה מגיע ההבדל בין חברה זאת למתחריה המופיעות לעיל. בניגוד אליהן נראה למייקרוסופט אין שום כוונה כרגע להתחיל לייצר ליין של רמקולים חכמים, בדומה לגוגל הום או ההום – פוד של אפל.

בהתייחסו של קווין סקוט מנהל הטכנולוגית הבכיר (CTO) של החברה לסוגייה האם מייקרוסופט חושבת לייצר רמקולים חכמים עבור הסייעת הדיגיטלית שלה אמר:

"בנוגע לצד של הרמקולים החכמים, יש לנו מספר שותפים שהם כבר בנו או נמצאים בשלבי בנייה שכבר יכולה להיות מוטמעת בהם "קורטנה", ואנחנו מאוד נרגשים לקראת זה. אנחנו הולכים בעתיד לייצר רמקול חכם ייחודי לנו אבל הוא לא יהיה היחיד בשוק שיוכל להפעיל באמצעותו את הסייעת הדיגיטלת שלנו" 

זהו, סיימנו… מקווה שעזרתי לכם להבין את העולם המורכב הזה של צ'אט בוט ובינה מלאכותית,

נתראה במאמר הבא.

אולי יעניין אותך גם...